אוסמומטריה:
היא מדידת החוזק האוסמוטי של חומר, מדד אשר משמש לקביעת המשקל המולקולרי הממוצע שלו.
אוסמומטרים משמשים לקביעת ריכוז המלחים או הסוכרים המומסים בדגימות דם או שתן. כמו כן, משמשים לקביעת המשקל המולקולרי של תרכובות או פולימרים בלתי ידועים.
אוסמומטר נקודת קיפאון
משמש למדידת רמת הדיסאסוציאציה או המסה המולרית של תמיסה. מדידה זו קרויה קריוסקופיה (מיוונית: קריו=קר, סקופוס=צפייה), ומתבססת על מדידה מדוייקת של נקודת הקיפאון.
אוסמומטרים למעשה מבטאים את תופעת "מים סופר מקוררים" (super cooled) למדידת נקודת הקיפאון של תמיסות נוזליות כמו חלב, תרופות ועוד.
"סופר קירור”, או תת-קירור, הוא תהליך הורדת טמפ' הנוזל או הגז מתחת לטמפ' הקיפאון של החומר, ללא הפיכתו לפאזה מוצקה. נוזל המצוי מתחת לנקודת הקיפאון הסטנדרטית שלו, יעבור קריסטליזציה ויתגבש בנוכחות של גרעין נוקליאציה, סביבו יתגבש גביש של הפאזה המוצקה של אותו נוזל.
יישומים של אוסמומטר
אוסמומטרים משמשים במגוון רחב ביותר של אזורי יישום, בעיקר לצורך מחקרים קליניים וטיפול. הם משמשים למדידת ריכוז המומסים בדגימות ביולוגיות שונות, מפלזמת דם ועד דמעות אנושיות. מדידות אלה יכולות לספק מגוון עשיר של נתונים שיסייעו באבחונים בזמן של מצבים שונים עם עלויות בריאות מופחתות משמעותית.